Rabu, 13 April 2011

Bila Mak Saya Leka, Saya Pun

Assalammualaikum..

Memang sudah menjadi kebiasaan..
Mak dan Haqq akan tidur berdua sahaja..
bila Abah kerja malam atau tidur di sarang..

Selalunya selepas makan malam Mak akan mengadap lappy dalam bilik..
manakala Haqq pula main di bawah..
(rumah Pontian ni 2 tingkat ya)
sambil menemani Tok Abah dan Tok Mak menonton TV..

Mak memang sengaja biarkan Haqq penat bermain..
nanti kalau dia dah penat sangat..
nyenyaklah si Haqq ni tidur..

Alhamdulillah, boleh dikatakan setiap hari..
Haqq akan tidur sebelum 10.00 malam..
kalau hari yang Haqq tidur lewat tu bila Abah ada di rumah..

Entah kenapa si Haqq ni...
kalau ada Abah mesti Haqq lewat tidur..
maybe Haqq tak puas bemain dengan Abah kot..

Ada satu hari bila Abah tak balik...
Haqq tak nak tidur macam biasa..
tapi susu habis sebotol dah..

Puas dah Mak tepuk dodoi semua..
bilik pun dah gelap..
tapi si Haqq ni masih melompat-lompat atas katil...

Nak marah nanti menangis tak ingat dunia..
Mak pun ONkan lampu dan terus mengadap lappy..
Haqq tu Mak biarkan dia bermain sendiri..

Bila Haqq panggil-panggil dan cuit-cuit Mak..
Mak buat tak layan sambil upload gambar..
biarkan dia tahu Mak dia ni tengah marah.. :P

Kemudian bila Haqq tak panggil dan cuit Mak lagi..
Mak toleh je tengok si Haqq ni tengah main bedak..
teruslah Mak capai kamera tu..

Sudahlah bedak tinggal sikit,
kamu taburkan pula atas lantai ya Haqq

Masa ni Mak berdiri senyap-senyap belakang dia.. :P

Muka tak bersalah main bedak

Padan muka kena marah dengan Mak.. :P

Agak-agak dah banyak gambar Mak snap..
Mak pun tanya Haqq kenapa main bedak..
dengan nada yang agak keras dan tinggi..

Terus Haqq bangun dan meluru ke arah Mak sambil menangis..
hahahahaha..
tau pun takut Mak marah ya.. :P

Kesian pula tengok si Haqq ni mencebik dan  menangis..
Mak pun pujuklah Haqq dengan sebotol susu..
walaupun tadi sudah habis sebotol..

Dah kena marah macam tu barulah Haqq nak tidur..
sengaja Haqq ni tau buat Mak marah dia..
eleh, sebenarnya Haqq nak tarik perhatian Mak kan..?

- Mak Haqq

13 ulasan:

Mommy Fara berkata...

alalalalalalala....comelnya kid ngan haqq berdua....sweet sgt. aydin pun mcm tu, ade mase tak nak tido...klu disuruh tido, dgn pantas die turun katil g dpn ajak papa main.....

PuteriKureKure berkata...

sebijik pangai khalish ok! dah buat salah, memula dia buat2 tak salah. pastu bila kita marah baru nak cembeng2. hehe.

rambut curlymu itu haqq pujaan auntie ok! :)

abah dan mak haqq berkata...

fara : hahahaha..dah tu papa kena layan aydin sampai ngantuk la ek..haqq tu kadang-kadang mak dia kena resaksa baru nak tidur.. :P

intan : dapat bayangkan muka khalish bila kena marah..cebik cebik terus tak jadi marah kan intan..time aunty intan sebab suka mee gulung saya ni.. :P

ღnFashyaღ berkata...

diorg ni pandai kan nak tarik perhatian kite kalau kite buat dek je.

hahaha,. haqq, kamu comellah, kena marah baru nak tido.hihi

Dayu berkata...

haqq tak kacau kid ngan laptop ke
bagus la haqq ni
kalau cha habis dah dia tepuk2 keyboard
tu lg giler attnetion tu

uuiihhh bulu mata haqq
lentik sungguh

yaya+frdz+auf berkata...

ooo...noty eh haqq. hehe.
bulu mate lentik gilaaaa. rambut kerinting. sama pakej dengan auf la. bila boleh jumpa kan diaorang ek.

p/s: yaya pon kecik2 nenek bela, duduk pontian, lepas tu duduk muar. tggu raya nanti yaya balik muar mana tahu leh jumpa.:)

nanonano berkata...

hahaha nk ckp pdm muke kt sape ni?
kt mak ke kat haqq??
alololoo hero dah nanges,
xmacho ar gtuu :p

AinCepet berkata...

MAin bedak xpe jgn main lipstik ye haqq!!!

pijon berkata...

hai haq..mcm mana acik pijon nak follower mak haq punyer blog..

Fadilah R. berkata...

hehe. mak xnak layan haqq, haqq baik bedak. bulu mata kauuuuu~

Hanani berkata...

amboi haqq kemain lg dia ye..mesti jenuh mak haqq nak melayankan..huhu

~daRLee ZuRiS~ berkata...

hahaaaa.iyelah tu
mak main lappy sampai lupa haqq ye
;P

abah dan mak haqq berkata...

fashya : hahahaha..husna mesti selalu buat macam tu kan.. :P

dayu : hahahaha..pandai cha nak curi perhatian mak dia..tak dapat bayangkan muka cha sambil ketuk keyboard..mesti bersungguh je..gerammm...!!

yaya : la yaya pernah duduk pontian ke?meh la beraya johor sebab tahun ni turn johor..yay,boleh jumpa si auf hemsem tu.. :)

nano : padan muka haqq la sebab kena marah dengan kid.hahahahaha.. :P

ain : mujur tak main lipstik tapi dah pernah makan deordorant kak ty.. :P

cik pijon : hehehehehe..time kaseh sudi memfollow haqq ye :)

fad : kalau masa kita nak pakaikan baju kena bubuh bedak kat tangan dia.kalau tak asyik sebut bedak je... :P

nani : budak nak membesar nani,ada je perangai dia kadang-kadang buat kite geram.nani ke standby ye.. :)

zuris : hahahaha..memang sengaja lupakan dia sebab nak tunjuk tanda kid marah tapi haqq tu bukan tau takut pun.hehehehe.. :p