Jumaat, 28 Disember 2012

Tentatif Kelahiran Malaeka - Vol 1

Assalammualaikum..

Pejam celik dah sampai penghujung 2012 kan..
Minggu depan je tu...
Tak sabar rasanya nak melangkah ke tahun baru.. :)

Sebelum masuk tahun baru ni..
Mak ceritakan dulu sedikit pengalaman melahirkan Malaeka ya..
Bukan apa..
Bila Mak dah mula menaip seperenggan dua je..
Terus mati idea..
Nampak sangat hilang mood untuk berblogging macam dulu kala..

Bukan Mak seorang saja yang macam ni kot..
Kebanyakan kawan Mak yang dah ada 2 orang anak pun macam tu juga..
Kan kan kan?
Hihihi.. :P

Oleh kerana Haqq dilahirkan secara C-ser..
Dengan automatiknya Laeka perlu dilahirkan di Hospital Sultanah Aminah (HSA), Johor Bahru..
Di Hospital Pontian ni tiada doktor pakar untuk kes macam Mak ni..

Pada check up minggu terakhir sebelum due date..
Mak telah disuruh untuk check up dengan doktor pakar di HSA..
Ini adalah kerana baby kecil sangat dalam perut..
Doktor di Hospital Pontian mengagak berat baby bawah 2 kg.. :(

Nak scan di Hospital Pontian, tiada mesin scan khas pula..
So kena rujuk dengan pakar di HSA lah tu..
2 kali Mak ke sana untuk check up..

Semasa check up di HSA..
Doktor ada bekalkan ubat untuk disuntik bagi mematangkan peparu baby..
Mak perlu bersalin sebelum atau pada tarikh due date..
Jika Mak lebih hari..
Berkemungkinan besar Mak dipaksa bersalin.. :(

Mak diberi pilihan samada untuk bersalin secara normal ataupun C-ser..
Dan sememangnya Mak pilih untuk bersalin secara normal..
Teringin tau Mak nak rasa bersalin normal ni.. :)

Doktor cakap ada 2 sebab mengapa baby kecil..
Samada kerana genetik keluarga..
Ataupun kekurangan sumber makanan..
Alhamdulillah, baby sihat dan membesar dengan sempurna cuma bersaiz kecil sahaja..
Haqq pun dulu hanyalah 2.3kg je :P

Dan untuk pengetahuan semua..
Sebenarnya Mak dah check in dulu di HSA selama 3 hari 2 malam..
Bermula dari 28hb Feb hingga 01 Mac..
Tapi disebabkan Mak tak sakit, tiada tanda kontraksi dan bukaan sepanjang 3 hari tu hanyalah 2 cm sahaja.. :(

Punyalah beria berkampung di HSA tapi tak bersalin juga Mak ni..
Katil sekeliling semua dah bersalin dan berganti orang..
Agak sedih juga Mak ni..
Lebih lagi bila mengenangkan Haqq kat rumah tu..

Pada malam hari Mak discharge tu..
Mak langsung tak dapat tidur nyenyak sebab sudah mula  rasa sakit..
Kemudian Mak teruskan kejutkan Abah..
Memang seminggu tu Abah sudah mula cuti..

Lepas kejutkan Abah..
Mak mandi dan siapkan diri sebelum ke HSA semula..
Menangis lagi bila cium Haqq yang sedang lena tidur..
Lepas salam peluk cium dan minta maaf pada Tok Abah dan Tok Mak..
Berangkatlah kami ke HSA dalam jam 3 pagi macam tu..

Eh dah panjang ni..
Nanti Mak sambung semula ya..
Bila tu Mak tak pasti lah pula..
Hehehehe..
Tunggu ya :)

Rabu, 19 Disember 2012

WW #10

Assalammualaikum..



Permata hati yang mungkin akan bertambah lagi suatu hari nanti.
Tapi bukan sekarang ya :P


Rabu, 10 Oktober 2012

WW #09

Assalammualaikum..

Rambut pacak tertukar dengan rambut abang yang kerinting tu.

Isnin, 1 Oktober 2012

Kami di Instagram

Assalammualaikum..

Semenjak Mak sudah ada smartphone ni..
Mak pun dah ada akaun Instagram tau..
Terima kasih ya Abah sebab belikan smartphone untuk Mak <3

Dalam akaun Instagram Mak tu..
Ada banyak gambar Haqq dan Laeka tau..
Yang mana Mak tak kongsikan dalam blog ni..

Bukan apa, dengan Instagram ni..
Mak tak perlulah nak pening kepala untuk mengarang ayat..
Lagipun Mak kan asyik tak sempat je kan? :P

Apa yang perlu Mak buat..
Hanyalah ambil gambar dan share-kan terus ke Instagram..
Senang bukan? :)


Cuba lihat bulatan di tepi tu :)


Macam mana nak follow Instagram Mak?
Click salah satu daripada gambar dalam bulatan tu..
Nanti pop-up tab / window lain yang akan memaparkan gambar tersebut dan juga username Instagram Mak tu..
Jumpa nanti di Instagram ya :)

p/s : Nanti jangan lupa tinggalkan username kamu tu dalam ruangan komen tau <3

Jumaat, 21 September 2012

Cubaan Untuk Aktif Berblogging Semula

Mak test je. Manalah tau nanti mood menulis tu datang. Hehe :)

Rabu, 12 September 2012

Aidilfitri di Tali Air 11. Sekinchan Selangor

Assalamualaikum..

Masih lagi dalam mood raya nie...
pada hari raya yang ke3 kami sekeluarga telah pulang ke kampung Nenek Abah di Sekinchan, Selangor..
memang dah lama tak balik kampung Nenek nie..
Mak, Haqq ngan Laeka nie first time balik ke kampung di Selangor nie...

Bukan Banting..
Sekinchanlah kampung nenek..

Persiapan sebelum bertolak..

Emm.kete Abah pun dah penuh bonet...

Semua tengah bersiap siap...

Nasib la Pokde beli sorang satu, tidak mau berebut Mr.Potato tu...

Em bukan main lagi korang makan erk, tak pelawa pun kat Abah ....
 
Sempat lagi Mak ambik gambar tapi naper tak bagitau awal2. Jdi Abah buat muka selamber je la.

Penat sangat Haqq sampai tertidor. Kesian dier...

Dah sampai umah Nenek Abah, diorang boleh main plak kat bendang nie. Bukan nak masuk umah dulu...

Subahanallah.....

Siap main bola lagik. Ingat padang bola ke anak-anak...

Dah..dah... Jom masuk rumah, dah maghrib  nie...!!

Kalau musim padi mesti pemandangan nie lagik cantik....

Nasib la parit nie kering tidak Abah sah sah dah dok memancing...

Nenek Abah = Onyang Laeka...

Bergambar sebelum balik

 Dalam perjalanan balik ke Pahang.

Alhamdulillah segala perjalanan pergi dan pulang berjalan dengan lancar....
Semoga raya tahun ini memberi penuh makna kepada kami sekeluarga..
Ampun dan maaf sekiranya ada salah dah silap terkasar bahasa...
Moga di lain kali kita berjumpa lagi...

Aidilfitri 2012

Assalammualaikum..

Bila terasa nak update blog je..
mesti hari Rabu..
bila dah hari Rabu semestinya kena ikut teman Wordless Wednesday kan?

Tapi hari ni Mak nak bercerita jugalah..
tahun ni giliran kampung Abah untuk beraya..
dan merupakan Aidilfitri pertama tanpa Nek Midah...
sangat sangat sangat tidaklah seronok.. :(((

Selalunya semua arwah Nek Midah yang masak..
tapi kali ini hidangan yang sama tetap dimasak..
cuma tidak sesedap masakan arwah..

Memang tak meriah langsung..
biarpun ramai juga yang datang beraya ke rumah..
tapi entahlah..

Memula tadi rasanya banyak idea nak menaip..
bila dah sebut nama arwah Nek Midah je..
terus hilang idea tu semua.. :((

Kita layan gambar je la ye..
Sudahlah warna baju tahun ni sama warna dengan dinding rumah Tok Muni..
Hahahaha.. :P

Abah yang kacak <3<3

Asyik nak pegang songkok je Haqq ni.

Aidifitri pertama buat Laeka :)

Abah terpaksa kepit kaki Haqq sebab nak lari main kat luar.

Pokde dan Mokde wannabe :)

Petang raya baru dapat gambar berdua dalam keadaan berlengas.

Semua tu gambar masa raya pertama..
Mak Long sampai kampung raya kedua..
Poksu pula tak balik sebab baru daftar belajar di Sarawak..
Tok Muni terus beraya lepas sembahyang raya..
maybe Tok Muni tak nak rasa sedih kot.. 
kesian Tok Muni :((

Gambar seterusnya diambil pada raya ketiga..
itupun sebab nak beraya ke rumah Nenek Abah di Banting..
ingatkan dapatlah berpeluk-peluk dengan Raina dan Nurul..
tapi mereka dah balik semula ke Putrajaya (kalau tak silap Mak)..
ada rezeki nanti kita berjumpa ya :)

Haih, penat suruh mereka ni pandang kamera tapi macam inilah.

Mak Long @ Kakak sulung Abah. Mereka ni kembar tahun tau :P

Adik-beradik Abah. Poksu yang tertinggal. Sobs

Keluarga Mak Long Ina dan Tok Muni :)

Tok Muni yang segak :) 

Sebelum terlambat..
Mak sekeluarga ingin memohon ampun dan maaf..
jika ada terkasar bahasa.. 
apa saja jenis TER-lah yang telah mengguris hati semua orang..
kita semua kan manusia biasa.. 
mana pernah tak buat silap kan..
InsyaAllah kami sekeluarga akan perbaiki ya..

Selamat Hari Raya..!! :)

Rabu, 15 Ogos 2012

WW #08

Asslammualaikum..

Anak dara Mak :)

p/s : Aci tak sebulan sekali je update tapi hanya upload sekeping gambar je. Hihi :P

Rabu, 4 Julai 2012

WW #07

Assalammualaikum..

InsyaAllah Mak akan sentiasa memberikan yang terbaik
untuk kamu berdua sehingga ke akhir hayat Mak <3

Selasa, 26 Jun 2012

Buli 01

Assalammualaikum..

Selalunya bila waktu petang selepas balik kerja..
Mak akan sibuk di dapur untuk menyediakan makan malam..
jadinya Laeka akan ditinggalkan di ruang menonton bersama Haqq..

Pada suatu petang tu..
bila Mak sedang leka di dapur..
tiba-tiba teringat mereka berdua ni..
kenapalah hanya kedengaran bunyi tv je..

Dengan perlahan-lahan..
Mak pun intai mereka berdua tu..
memang Mak sengaja buat perlahan-lahan sebab nak tengok Haqq boleh jaga Laeka ke tak..

Rupa-rupanya si Haqq tu dah masukkan kaki Laeka dalam cawan dia..
yang si Laeka pun senyap je..
lansung tak bunyi pun..

Bila Mak dah nampak, teruslah capai handphone..
yang paling Mak tak menahan tu..
si Laeka tengok je muka Haqq dengan tak puas hati..

Nasib baik cawan tu kosong je..
kalaulah penuh dengan air ribena lagi..
haruslah Mak menyinga pepetang hari.. 
hehehehehe.. :P

Tak mengapa ya Laeka sayang..
nanti bila awak dah besar..
buli balik Abang Haqq awak yang nakal tu ya.. :P

Oh, Abang masukkan kaki saya dalam cawan ya.

Isk, Abang ni buat tak tahu je saya panggil ni. 

Nasib baik cawan kosong, kalau penuh air


p/s : Baru 2 orang je ni, belum 5 orang lagi. Eh eh eh :P

Rabu, 30 Mei 2012

WW #06

Assalammualaikum..

Nur Malaeka binti Asrin :)

p/s : Mak memang tak sempat sangat nak berblog sekarang. Sobs :(

Rabu, 28 Mac 2012

WW #05

Assalammualaikum..

Cubaan Haqq untuk senyum tanpa nampak gigi :)

Jumaat, 23 Mac 2012

Haqq Berjumpa Dengan Payin Manja

Assalammualaikum..

Terlebih dahulu Mak nak minta maaf dengan Umi Payin..
sebab punyalah lama Mak simpan cerita pertemuan kita ni..
asyik tertangguh je..
dari bulan November lepas sampailah sekarang..
lama kan?

Sebenarnya pertemuan ini adalah yang pertama kami..
kebetulan masing-masing hendak balik kampung untuk bercuti Raya Aidiladha..
jadinya Mak dan Umi Payin berpakat untuk berlaga perut di bandar Temerloh :)

Kenapa pula berlaga perut kan?
hahaha, kerana Mak dan Umi Payin masing-masing sedang mengandung.. :P

Masa pertemuan tu..
Mak memang terkejut sangat bila Umi Payin umumkan yang dia sedang mengandung..
pandai betul Umi Payin simpan rahsia... :P

Umi dan Abah Payin sangat sporting tau..
apatah lagi si Payin tu..
tersangatlah manja yang amat :)

Walaupun baru pertama kali berjumpa..
Payin bukannya takut dengan Mak..
selamba je dia peluk Mak tau... :)
Umi dan Abah dia panggil pun..
dia buat tak dengar je :P

Yang paling Mak teruja tu..
semasa Payin peluk Mak sambil sangkut dagu di bahu Mak ni..
alahai manja sangat..
geram Mak tau tak.. :)

Aisey Mak tak ready lagilah

Umi Payin dan Payin pandang kamera Abah Haqq,
Mak dan Haqq pandang kamera Abah Payin :P

Payin buat muka selamba :P

Ala, Payin pandang tempat lain pula

Masa ni Payin dah rimas dah asyik bergambar je :P

Berjaya apabila semua pandang kamera :)

Haqq ni dah dapat belon buih tu memang dah tak hiraukan sekeliling

Kalau nak diikutkan..
bukannya Haqq yang berjumpa dengan Payin..
tapi Mak yang berjumpa dengan Payin..

Haqq bukannya nak berkawan pun dengan Payin..
dia sibuk sangat main buih sabun tu..
geram betul Mak dengan Haqq ni..

Boleh pula Haqq nampak orang yang jual buih sabun ni..
walaupun berada di seberang jalan tu..
itu yang merengek ajak Abah pergi beli buih sabun tu..

Walauapapun Mak nak ucapkan terima kasih buat Abah Payin..
yang sudi membawa Umi dan Payin berjumpa dengan Mak..
terima kasih juga buat Umi Payin..
sebab sanggup tunggu kami sehingga kami sampai..
walaupun masa tu Umi Payin dalam kepenatan dan mengalami sickness yang agak teruk.

InsyaAllah, ada rezeki lagi..
kita berjumpa lagi ya..
pada masa tu sudah tentunya..
masing-masing membawa 2 orang anak dah..
mesti seronok kan :)

Rabu, 21 Mac 2012

Segalanya Baru

Assalammualaikum..

Alhamdulillah, bersyukur kerana Mak sekeluarga masih lagi bernafas di dunia yang sudah tua ini..
agak lama juga kami menghilangkan diri dari dunia maya ni..
sejak dari pertengahan Disember 2011 hinggalah akhir Mac 2012 ni kan?
dan sepanjang 3 bulan inilah terdapat kejadian pahit dan manis telah berlaku..

Kejadian yang paling pahit adalah..
pemergian Allahyarhamah Nenek Midah iaitu Ibu kepada Abah Haqq..
pada 05 Disember yang lalu..
pemergian allahyarhamah yang sangat-sangat tidak diduga oleh semua orang..
nanti Mak ceritakan ya. :(

Yang manis pula sudah tentunya kelahiran adik perempuan Haqq, Nur Malaeka..
pada 02 Mac 2012 yang lalu..
pastinya ramai sudah tau tentang kelahiran adik Haqq ni..
dan menantikan kisah kelahirannya kan? :P

Eh, bila masa Mak mengandung?
hehehe, mintak maaflah sebab Mak tidak berkongsinya dulu..
bukan apa, hormon MALAS yang melampau untuk update Blog, FB dan Twitter tu..

Apa yang baru untuk 2012 ni?
Mak sudah menukarkan URL yang lama kepada yang baru..
dari http://anakkuhaqq.blogspot.com kepada http://haqqdanlaeka.blogspot.com
dan juga tajuk blog dari Cerita Tentang Haqq..
kepada Kisah Nurhaqq dan Malaeka..

Kenapa Mak tukarkannya..
sudah tentu kerana kehadiran orang baru tu..
sebelum ini kan Mak selalu bercerita tentang Haqq..
sebab tajuk blog pun Cerita Tentang Haqq..

Akan datang, Mak hendak bercerita tentang Laeka pula..
takkan lah Mak nak buat blog baru..
tak terkejar pula Mak nanti..
hendak harapkan Abah tu..
dia lagilah sudah malas nak bercerita di sini.. :P

Itupun bila Mak tukarkan URL baru..
habis semua hilang senarai blog kawan-kawan Haqq dan Mak..
sudahnya Mak kena buat semula semua senarai blog tu..

Nanti tolong tinggalkan URL blog di komen ya..
Mak nak update semula macam dulu..
senarai blog yang ini pun Mak nak namakan semula tapi tak boleh.. :(

Oklah, sampai ini je Mak berceloteh..
nanti Mak sambung semula ya..
hari ini Mak nak kongsikan gambar Laeka beberapa hari lepas..

Nur Malaeka :)