Khamis, 17 November 2011

Patutlah Haqq Senyap Je, Rupa-rupanya..

Assalammualaikum..

Selalunya bila waktu tengahari Sabtu atau Ahad..
lepas semua orang kenyang makan tengahari..
Mak akan menghabiskan masa depan lappy pusaka ni..
sementara Haqq pula Mak biarkan dia bermain-main sebelah Mak..

Di tepi meja inilah Haqq selalu bermain sambil menemani Mak

Itu pun kalau Abah bekerja pada minggu tersebut..
tapi bila Abah cuti...
kami bertiga tak lepas peluang untuk tidur secara berjemaah..
hahahaha.. :P

Tapi jangan ingat Mak tak layan si Haqq tu..
sambil Mak surfing dan menaip..
Mak pun turut serta main tembak-tembak dengan Haqq tau.. :P

Haqq akan datang ke arah Mak sambil cakap "Mak tembak Mak. Pom pom"..
kemudian Mak kenalah pura-pura mati lalu baring di lantai..
nanti Haqq akan datang dan terus selamatkan Mak..

Bukan selamatkan Mak dengan kaedah CPR..
tapi Haqq akan peluk Mak sambil berkata "Ayang Mak"..
nah, hiduplah semula Mak Haqq ni.. :P

Begitulah sebaliknya..
Mak kena kerah tembak Haqq sampai mati..
bila dia terlentang tu...
kenalah Mak peluk dan sayangkan si masam tu..

Kadangkala Mak sengaja tak nak hidupkan dia tu..
nanti mulalah dia panggil "Mak ayang cepat"..
nasib kamu lah Haqq dapat Mak pembuli macam ni.. :P

Tapi ada satu hari tu..
lepas dah puas main tembak-tembak dengan Mak..
tetiba Haqq senyap je..

Mak pun hairan ke mana si Haqq ni pergi..
nak kata dia kacau Tok Mak dalam bilik..
atau kacau Tok Abah menonton TV kat bawah tu..
Mak tak dengar pula suara mereka bergurau senda..

Rupa-rupanya..

Memula Mak jenguk dari tepi je.

Kemudian Mak berdiri kat tangga pun Haqq tak sedar lagi

Tengah sibuk main kotak kasut.

Sampaikan kasut Mak berterabur sampai bawah

Kutip apa lah tu sampai tak nak toleh Mak

Memula nampaklah senyumnya tu.

Kemudian nak rampas pula kamera ni.

Sebenarnya, Mak sedang tunggu Haqq mengantuk..
sebab tu Mak biarkan dia main sampai penat..
hehehehehe.. :P

Selepas cubaan merampas kamera dari tangan Mak..
Mak pun ajak Haqq masuk bilik..
buatkan susu dan terus baring atas katil..

Nah, tak habis lagi susu tu...
mata Haqq pun dah terpejam..
itu tandanya memang Haqq penat sangatlah tu.. :P

Bila Haqq dah tidur tu..
barulah Mak kemas semua dan sambung semula kerja yang tergendala tadi..
agak-agaknya Mak sambung apa ya?
sambung tidur sebelah Haqq lah.. :P

- Mak Haqq

9 ulasan:

wardah @ fie shah berkata...

Haqq tembaklah Auntie, ayang auntie cepattt! Haha comel

misha.w berkata...

rumah bagaikan dilanda garuda. sama je la rumah kita. huhu

nanonano berkata...

bley geng ngn mika ni haqq, ske main pom pom!
hehe

Fahreen Fredo berkata...

Hahaha gile comel main mati2 pastu hidupkan balik! Haha nak tunggu fahrin reti buat gitu jugak ah :D

haqq rambut tu stailo sangat la! Aunty gewram!

Fara berkata...

Comel gila! Aganya, apa yg best kat kotak kasut tu eh kid smpi die ley leka. Hiks!

Haqq yg comel. Rmbt die makin lama makin geram sy dibuatnya!

mamaelly berkata...

hihih comel.. pommmmm makkk...

suka nya tgk rambut dia

Aishah Rahim berkata...

Haqq, esok kalau nak main pom pom dengan Nashriq, Haqq kena sayang Nashriq jugak tau. janji eh?

NURUL JAMIAN berkata...

hehehe ada agenda senyap2 si haqq ni ye.

pssst pssttt shopping baju maternity?

kita ada dm kid kat twitter nanti check tau

abah dan mak haqq berkata...

Fie : Tanak tembak aunty, nak tembak kakal :P

Shaz : Pening kepala tengok rumah macam ni. Nasib baiklah rumah Tokmak, kalau rumah sendiri lagilah sepah kot.. :P

Na : Jom mika..kita main perang-perang ok!

Reen : Hahahaha.. cepat besar Payin. Umi dah tak sabar tu.. :P

Fara : Dia pakai segala kasut yang ada tu. Padahal kasut pompuan semuanya.. Haih

Elly : Ajak isya main tembak sekalilah yok :)

Aishah : Nashriq tunggu tau kita datang rumah awak nanti

Nurul : Diam ada maknaaaaaaaaaaa tu :P