Selasa, 7 Disember 2010

Susu

Assalammualaikum..

Agaknya ramai nak tahu jenama susu apa yang Haqq guna sekarang kan?
Haqq setia menggunakan susu keluaran Nestle sejak dari lahir lagi..
iaitu Lactogen.. :)

Terdapat 3 peringat iaitu Lactogen 1,Lactogen 2 dan Lactogen 3..
Lactogen 1 untuk bayi baru lahir hingga 12 bulan..
Lactogen 2 pula untuk 6 bulan hingga 3 tahun..
Manakala Lactogen 3 untuk 1 tahun hingga 3 tahun..

sumber : Google.com

Syukur,Alhamdulillah..
Haqq tidak menghadapi apa-apa masalah..
berkaitan dengan susu sejak lahir lagi..
dan sekarang Haqq minum Lactogen 3 pula :)

Kenapa Haqq tak minum susu ibu?
Haqq minum susu ibu tapi hanya untuk sebulan sahaja..
itupun dengan menggunakan botol bukan secara BF..
mungkin semasa Haqq menunggu mak sedar lepas dari C-sec...
nurse dah beri Haqq susu dengan menggunakan botol..
so Haqq tak pandai nak mengisap puting mak yang pendek.. :(

Masa di hospital..
puas mak suakan puting breast dalam mulut Haqq yang comel tu..
tapi still Haqq tak pandai nak hisap.. :(
macam-macam teknik mak buat yang diajar oleh nurse..
pun tetap sama..

Mak pun turut menangis bila lihat Haqq menangis kelaparan..
akhirnya mak minta abah hantarkan susu formula secara seludup ke dalam wad..
bila mak bancuh dan suakan ke bibir Haqq dengan menggunakan sudu..
Haqq minum dengan sepuas-puasnya..
kesian Haqq.. :(

Bila dalam pantang..
Haqq campur minum susu ibu dan formula dengan menggunakan botol..
mak still berusaha nak BF kan Haqq..
tapi hampa sebab Haqq still tak pandai lagi..
akhirnya mak mengalah..
maafkan mak ya Haqq..

Maybe pada masa tu mak cetek ilmu tentang BF ni..
InsyaAllah,kalau ada rezeki nanti..
adik Haqq mak akan cuba sedaya upaya untuk sepenuhnya BF.. :)


Sukalah tu dapat sebotol susu panas :)

- mak haqq

7 ulasan:

Zaidah berkata...

lamanyer nak tunggu adik haqq nie...

Dayu berkata...

haqq suka lah buat muka mcm ni
tapi takpe
tayang gigi comel tu
1st baby kita tak tahu byk benda
harapnya nanti anak2 akan dt dpt peluang yg lebih bagus

abah dan mak haqq berkata...

kak zai : hahahaha..sila tunggu dengan sabar ya..

kak dayu : inysaAllah..saya akan lebih kuat nanti :)

pinkishblue berkata...

chaiyyokk

Nrfadlh berkata...

next baby boleh cuba bf kan. fad pun kejap je dpt full breastfeed. nxt baby nak sungguh2 lah.

abah dan mak haqq berkata...

zakiah : ceramah sudah tunggu test comp jmt ni.. :P

fad : huhuhu..good luck untuk kita :)

Qas Firdaus berkata...

aduhh. lentik n panjang bulu mata haqq ni. jeles amani! :D